Сцена прва

Позорница са великим паноом. На паноу све недовршено. Цртежи које треба наставити, празна места на која треба нешто окачити или залепити.

На сцену улазе две девојчице збрајају и разбрајају брзалице. Два дечака размишљају о риболову, фудбалу и још понечему. Дакле, сцена прва.

Како?

Вежбе ходања. Може се ходати широко, размахујући рукама испред себе, или од себе. Може се ходати високо на врховима прстију, брзо или споро…

Како?

Играмо се огледала, учимо о простору који делимо на сцени .. о личном простору

Како?

Играмо се претварања предмета један у други. Оловка може бити кључ, гумица може бити посуда. Додајемо те предмете којима се значење ослободило сврхе..брзо, споро, пресипајући, умећући….а онда им опет вратимо њихову функцију, њихов свакодневни код.

Како?

Понављамо покрете у низу један за другим, стојећи у кругу.

Како?

Неко почне неки глас, неки тон. Тон се протегне до пола круга, па се почне други звук као канон, струји све јаче и слабије, ослобађамо свој глас…

Како?

Играмо се.

А сада треба рећи и ово.

Кративна драма као модел, колико су мени информације са интернета помогле, сеже негде од педесетих година двадесетог столећа. И није то припрема за извођење драмског текста на позорници. Више је метод којим се ученици уводе у самостално истраживање неке теме. Одређена тема се проучава ма више начина. Циљ је осамосталити ученике одређеног узраста за самосталам рад. Натавнок је вођа дискретан веома, упоран и систематичан.

У Београду је седамдесетих година двадесетог столећа постојало Шкозориште, пројекат који је остварила Љубица Бељански Ристић са својим тимом. Милан Мађарев је писао о овом пројекту у књизи Креативна драма у Шкозоришту, (Мост Арт, 2009).

На сајту bazaart.org.rs можемо пронаћи и Водич кроз креативни драмски процес, Који на специфичан начин показује како се настављају смернице Шкозоришта у времену данашњем. На истом сајту је информација да постоје семинари на којима се обучавају драмски педагози.

Зора Бокшан Танурџић је написала Од игре до позорнице ( приручник за наставнике), књигу која се на врло конкретан начин бави темом креативне драме.

Интернет је специфичан извор информација и грађе. Овај покушај библиографских одредница на задату тему настао је од септембра 2013. године до данас. Вероватно ће се проширивати. Међутим, не бих могла да кажем да метод креативне драме може потпуно да се примени у настави Српског као нематерњег језика. У наставном програму постоји део који дефинише комуникативну функцију језика. Предложено је да се на часовима праве сцене из свакодневног живота. Тако идемо на пијацу, у продавницу, код лекара, у позориште… Кроз игру увежбавају се обрасци из свакодневног живота. Могу приметити да овај метод рада има највише елемената метода креативне драме. Осим тога, ту је и рад у оквиру драмске секције, нарочито део када се ствара текст, у ходу, на основу почетног концепта. На жалост, у средини у којој радим и живим, знање српског језика је на почетном нивоу. Не могу очекивати од својих ученика да заједно пишемо текст. Али, можемо применити неке обрасце које смо учили и увежбавали на часовима.

Прву сцену постављамо заједнички по постулатима креативне драме. Сцена је празна. На њој један велики пано. Деца долазе, говоре стихове наших песника, али и реченице које смо у првом полугођу радили из предмета српски језик као нематерњи.

Дакле, обрасци и нјихове деформације иѕ дела граматике који обухвата просту реченицу, објекат, атрибут, објекатске и атрибутске синтагме,а нарочито говорне вежбе из комуникативне функције језика…

Додајемо реченице, користимо елементе са часова. Све ће бити један смислени мозаик, једна грађевина која је расла у току школске године..тек почетак један…са драмским заплетом.

  Текст (ДРАМСКА РАДИОНИЦА)

Овај унос је објављен под драмски метод, за наставник, креативна драма, настава, српски језик, Uncategorized. Забележите сталну везу.

Једно реаговање на Сцена прва

  1. Повратни пинг: raskrsnica-scena-prva.jpg | ДРАМА СВУДА СА НАМА!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s